Artikels

Politie- en private bewakingsagenten vanaf nu samen aan de slag in de politiezones Westkust en Vlas

28-01-2019 -

PZ Vlas, PZ Westkust en private veiligheidsfirma Securitas slaan de handen in elkaar voor een uniek samenwerkingsproject. Een knaller van formaat dus om het nieuwe jaar mee te starten. De 3 partners kiezen vanaf nu bewust voor een heel nauwe en permanente publiek- private samenwerking. Private bewakingsagenten zullen de politiekorpsen 24 uur per dag, 7 dagen op 7 ondersteunen in het uitvoeren van gerichte en cruciale taken. Een unicum in ons land.

1. Concreet takenpakket van de bewakingsagenten

1.1 Monitoring van de cameranetwerken onder toezicht van de politie

Op het grondgebied van zowel PZ Vlas als PZ Westkust is een groot netwerk van zowel bewakingscamera’s als ANPR-camera’s actief om al het in- en uitrijdend verkeer te monitoren en hun nummerplaten te screenen.

https://www.youtube.com/watch?v=F41olewKRK8&feature=youtu.be

Burgemeester Vincent VAN QUICKENBORNE: “In de politiezone Vlas rolden wij afgelopen jaren een uitgebreid en ingrijpend cameranetwerk uit, zowel in het centrum van Kortrijk, Kuurne en Lendelede als op de vele invalswegen errond. Dit resulteerde in bijna 200 veiligheidscamera’s en 23 slimme camera’s die permanent nummerplaten scannen, de zogenaamde ANPR-camera’s. De bewakingsagenten zullen onze politiemensen dag en nacht bijstaan bij het bekijken van de camerabeelden opdat de politie zoveel mogelijk feiten, of het nu om een fietsdiefstal, een diefstal met geweld of een inbraak in een woonwijk gaat, zou kunnen voorkomen en ophelderen.”

1.2. Call taking

PZ Vlas en PZ Westkust zijn 24 uur op 24 uur telefonisch bereikbaar. Iedereen die belt naar hun lokaal nummer met een administratieve vraag, zal te woord gestaan worden door een private veiligheidsagent, die daarna, indien nodig, doorverbindt met een politiemedewerker.

Voor dringende politiehulp ter plaatste blijven er vanzelfsprekend steeds de noodnummers 101 en 112 om naar te bellen.

1.3. Onthaal van bezoekers

Burgemeester Marc VANDEN BUSSCHE: “Een 24 uur op 24 uur fysiek bemand onthaalpunt binnen onze regio is primordiaal en uniek. We willen alle bezoekers het gevoel geven dat ze welkom zijn, ongeacht hun probleem of verzuchting. Door de bezoeker een professioneel onthaal te bieden, zowel aan de onthaalbalie als telefonisch, met een correcte informatieverstrekking, doorverwijzing en bezoekersregistratie, willen we bijdragen aan het positief imago van de politie. Na de openingstijden overdag, zal een bewakingsagent instaan voor het fysiek onthaal van bezoekers die zich ’s avonds en ’s nachts aanmelden aan de ingang van het commissariaat.

Concreet, het centraal onthaal in de Ter Duinenlaan in Koksijde en de Minister De Taeyelaan in Kortrijk is 24 uur op 24 uur geopend.

1.4. Toezicht houden op het politiecommissariaat

Een politiecommissariaat kan altijd het doelwit vormen in tijden van een verhoogd dreigingsniveau alwaar politie een target vormt. Zowel de politiemedewerkers als het politiegebouw zelf moeten bijgevolg beschermd worden om zo optimaal mogelijk hun veiligheidsfunctie te kunnen uitoefenen.

In en rond beide politiecommissariaten zijn alles samen zo’n 150 camera’s aangebracht die vanuit de dispatching zullen bekeken worden door de bewakingsagenten.

Ook het uitvoeren van een toezichtsronde op de site van de commissariaten behoort tot de opdrachten. Daarbij zal gecontroleerd worden of de diverse veiligheidszones adequaat zijn afgesloten.

Toezicht politiecommissariaat PZ westkust

2. Voordelen en doel van deze unieke samenwerking

2.1. Focus op politionele kerntaken met voldoende personeel

Korpschef Nicolas PAELINCK: In 2019 zullen te weinig inspecteurs de schoolbanken verlaten, als korpschefs moeten we dan ook creatief zijn. En net daar kan private bewaking soelaas bieden. Naast het opvangen van personeelstekorten, heeft een samenwerking met de private veiligheid nog andere belangrijke voordelen.
We kunnen ons blijvend richten op onze kerntaken en daar draait het allemaal om. Bovendien spreken we ook van een financieel aantrekkelijk kostenplaatje. Ik meen dat duur betaalde politiemensen moeten ingezet worden voor beschermingstaken en private bewakingsdiensten kunnen ingezet worden voor bewakingsopdrachten. Zo is er een complementariteit. Tevens zien we in Nederland en Frankrijk dat dergelijke samenwerking duidelijk haar vruchten blijkt af te werpen.”

PZ westkust

Deze ongeziene samenwerking werd mogelijk gemaakt dankzij het innovatiecentrum INNOS (www.innos-center.be) dat in juli 2014 werd opgericht en streeft naar samenwerkingsprojecten op gebied van veiligheid en beveiliging tussen overheid, bedrijfsleven en academische wereld.

PZ Westkust is niet aan haar proefstuk toe, zij werkte eerder al tijdelijk en succesvol samen met Securitas tijdens de herdenkingsplechtigheid “100 jaar grote oorlog” in Nieuwpoort. Daar zorgde Securitas voor de volledige beveiliging en bewaking van het evenemententerrein, terwijl de politiemensen de politionele taken voor hun rekening konden nemen.

2.2. Snelle oplossing voor tijdelijke personeelstekorten

Beide politiezones streven steeds naar goed opgeleide mensen om de burgers de beste zorgen en kwaliteit aan te bieden. De korpschefs steunen ten volle de politiemensen die momenteel de opleiding tot een hoger kader volgen. Zij krijgen alle kansen, maar daardoor ontstaan uiteraard op andere diensten tijdelijke tekorten.

Net zoals vele politiezones zijn ook PZ Westkust en PZ Vlas steeds op zoek naar extra inspecteurs. Er staan altijd vacatures voor operationele politiemensen open. Toch wordt niet elke sollicitant zomaar aanvaard. Het is immers belangrijk dat de persoon past binnen de organisatie. PZ Westkust en PZ Vlas staan, samen met PZ Riho en PZ Polder als de andere leden van de ‘WVL4’, garant voor kwaliteit en dat zal ook in de toekomst niet snel veranderen. Ze zijn dan ook vragende partij om in de toekomst zelf te recruteren, selecteren en op te leiden. Deze behoefte werd nog deze week aan de Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem, tijdens een bezoek aan West-Vlaanderen kenbaar gemaakt.

 

2.3. Uitdagingen op vlak van criminaliteitsbestrijding aangaan

Waarnemend korpschef Filip DEVRIENDT: “We zijn opgetogen over deze nieuwe, unieke samenwerking. Als lokale politiezones hebben wij een pak uitdagingen op het vlak van criminaliteitsbestrijding, zowel op het terrein zelf maar ook steeds meer online en via het internet. Om bepaalde verkeersveiligheids- en criminaliteitsfenomenen systematisch en kordaat aan te pakken, hebben wij alle politiemensen met elk zijn of haar specialiteit nodig.
Daarom was het nodig om de samenwerking aan te gaan met Securitas, die dankzij hun expertise op het vlak van bewaking en beveiliging kan instaan voor de eerder vermelde taken en functies in en rond onze politiegebouwen.”

Deel deze pagina

Op zoek naar ICT-oplossingen?
Dat kan via het VITO-raamcontract van Securitas

Ga naar de VITO-raamcontract website

Registreer nu

Door verder te surfen op deze website van Securitas NV, gaat u akkoord met onze cookie-policy. Meer informatie vind u in onzePrivacy Statement